Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Γερμανία: Τι γίνεται με το υπόλοιπο της άδειας στο τέλος του έτους

Τουλάχιστον 24 ημέρες άδεια δικαιούται ο εργαζόμενος. Στις περισσότερες περιπτώσεις μέσω συλλογικών συμβάσεων οι ημέρες φθάνουν στις 30.
 
Τι συμβαίνει όμως εάν τελειώσει το έτος και υπάρχουν ακόμη μέρες άδειες που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί από τον εργαζόμενο ;


Εάν ο εργοδότης έχει σοβαρούς λόγους μπορεί να μεταφέρει το υπόλοιπο της άδειας στον επόμενο χρόνο. Το ίδιο ισχύει και για τον εργαζόμενο. Μπορεί να μεταφέρει μέρες αδείας στο επόμενο έτος εάν υπάρχουν σοβαροί λόγοι. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι εγοδότες αποδέχονται αιτήματα των εργαζομένων για μεταφορά υπολοίπου άδειας, Για να μην βρεθούν όμως οι εργαζόμενοι μπροστά σε εκπλήξεις καλό είναι να ενημερώσουν τον εργοδότη για την επιθυμία μεταφοράς. Μην θεωρήοσυν δηλαδή ότι γίνεται αυτόματα.

Σε κάθε περίπτωση όμως εώς στις 31 Μαρτίου του επόμενου έτους πρέπει να έχει χρησιμοποιηθεί όλη η άδεια. Οι ημέρες της άδειας δεν μπορούν να πληρωθούν από τον εργοδότη. Στο σημείο αυτό ο νομοθέτης θεωρεί απαραίτητο να ξεκουραστεί ο εργαζόμενος και με τον τρόπο αυτό αποτρέπει και τον εργοδότη να κερδίζει θέσεις εργασίας πληρώνοντας την άδεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.