Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Γερμανία: Θα καταργηθεί ο Numerus clausus στα Πανεπιστήμια ;

Numerus clausus ονομάζεται ο περιορισμός (ο κλειστός αριθμός) εισακτέων σε μια σχολή ο οποίος προκύπτει από διάφορα κριτήρια (κυρίως τη βαθμολογία του απολυτηρίου -abi- όσον αφορά την εισαγωγή σε πανεπιστημιακή σχολή).

Ακριβώς γι αυτόν τον περιορισμό το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό δικαστήριο θα ανακοινώσει στις 4
Οκτωβρίου την απόφασή του και συγκεκριμένα κατά πόσο το "εμπόδιο" αυτό έρχεται σε αντίθεση  με το σύνταγμα που θέλει ως ελεύθερη επιλογή την εκπαίδευση και μόρφωση.

Το ποσοστό των σχολών στα γερμανικά πανεπιστήμια με Numerus clausus ανέρχεται σε 42,4% και αυτό ήταν το επιχείρημα του διοικητικού δικαστηρίου στο Gelsenkirchen που ζήτησε την παρέμβαση του συνταγματικού δικαστηρίου.

Ένα ακόμη επιχείρημα η διαφορετική βαθμολογία ανά κρατίδιο. Έτσι ενώ το 2015 ο μέος όρος βαθμολογίας των απολυτηρίων στην Θουρυγγία ήταν  2,17 στην Κάτω Σαξονία ήταν 2,61.

Με απολυτήριο 1,0 δεν μπήκε στην ιατρική σχολή του Münster
Πως έγινε κάτι τέτοιο ; Σύμφωνα με τον δικηγόρο Achelpöhler (δημοσίευμα στην εφημερίδα DIE WELT) στην ιατρική σχολή Münster ο NC ήταν 1,0. Επειδή όμως υπήρχαν περισσότερες αιτήσεις από θέσεις η επιλογή προχώρησε στη συνέχεια στην βαθμολογία της 12 τάξης. Έτσι υπήρχε "καλύτερο" "λιγότερο καλύτερο 1,0"

Στις ιατρικές σχολές φέτος ο NC είναι 1,0-1,2 ενώτο 80% των θέσεων υπολογίζεται ότι καθορίζεται από τον NC.

Το συνταγματικό δικαστήριο κάλεσε ήδη σε ακρόαση την ομοσπονδιακή κυβερνηση, κρατιδιακές κυβερνήσιες, συνδικάτα γεγονός που στα ΜΜΕ καταγράφηκε ως προπομπός μια ανατρεπτικής απόφασης στις 4 Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.