Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

EΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015: Το ΠΟΤΑΜΙ. Θα κάνει την έκπληξη ή θα το πάρει ο κατήφορος;


Συνεχίζουμε το αφιέρωμά μας στις εθνικές εκλογές με αναφορά στο ΠΟΤΑΜΙ. Για τις προηγούμενες αναφορές στη ΔΗΜΑΡ (βλέπε ΕΔΩ)  ΣΥΡΙΖΑ (εδώ) ΝΔ (ΕΔΩ), ΠΑΣΟΚ (εδώ) 
Από πολλούς το ΠΟΤΑΜΙ θεωρήθηκε ως δημιούργημα του ,,συστήματος,, για να βρεθεί νέος πολιτικός χώρος ώστε να καλύψει το χώρο του ΠΑΣΟΚ που ήταν σε τροχιά διάλυσης και να μπει ως ανάχωμα στο ΣΥΡΙΖΑ.Η πρώτη παρουσία του σε εκλογές ήταν στις πρόσφατες Ευρωεκλογές που απέσπασε 6,60%. 

Τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του ΠΟΤΑΜΙΟΥ στις εκλογές. 
Το ΠΟΤΑΜΙ εμφανίζεται ως κάτι το "καινούργιο" και δειλά - δειλά καθιερώθηκε να θεωρείται κεντρώο κόμμα, άρα με μεγάλη δεξαμενή δυνητικών ψηφοφόρων. Συνεχίζει να αποτελεί εναλλακτική λύση για όσους δεν θέλουν να ψηφίσουν κάτι "παλιό" αλλά ούτε και "ακραίο" κόμμα.Θα μπορούσε να θεωρηθεί «σταθεροποιητικός» παράγοντας σε μια κυβέρνηση συνασπισμού με κάποιο μεγάλο κόμμα (ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ) Τα μειονεκτήματα με τα οποία οδηγείται στις εκλογές είναι όμως αρκετά και ουσίας. Παρότι οι δημοσκοπήσεις το παρουσιάζουν να έχει σταθεροποιηθεί και μάλιστα σε κάποιες από αυτές παρουσιάζει κάποιες αυξητικές τάσεις , είναι άγνωστο πόσο θα αντέξει τον πόλωση που θα προκύψει από την αντιπαράθεση των ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. 
Δεν έχει καταθέσει ξεκάθαρα τις θέσεις που πρεσβεύει, καθώς αυτές διατυπώνονται με το σταγονόμετρο. Θα έχει να αντιμετωπίσει ως αντίπαλο και το νέο κόμμα Παπανδρέου, τόσο γιατί έχει  προσελκύσει δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, όσο και επειδή ο Παπανδρέου πρεσβεύει το «ανοιχτό» και διαφορετικό που επιδιώκει να παρουσιάσει ο Θεοδωράκης. 
Η παράδοση είναι εναντίον του. Νέα κόμματα που φέρουν καλό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, επαναλαμβάνουν την επιτυχία, στην καλύτερη περίπτωση σε μια εθνική εκλογική αναμέτρηση και μετά τέλος. 
Βέβαια, οι εποχές είναι διαφορετικές. 
Γι αυτό το ΠΟΤΑΜΙ μπορεί να είναι η έκπληξη των εκλογών. Έκπληξη σε σχέση πάντα με τις δημοσκοπήσεις, η οποία μπορεί να έχει θετικό ή αρνητικό πρόσημο ανάλογα με το τελικό αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.