Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Εθνικές Εκλογές 2015: Οι κερδισμένοι της κρίσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ με σοβαρές αξιώσεις να εκλεγεί πρώτο κόμμα.

 
Συνεχίζουμε το αφιέρωμά μας στις εθνικές εκλογές με αναφορά στο ΣΥΡΙΖΑ. Eίχε προηγηθεί αναφορά στη ΔΗΜΑΡ (βλέπε ΕΔΩ).
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που εισέπραξε τη συντριπτική πλειοψηφία των δυσαρεστημένων της κοινωνίας για τα μέτρα που επιβλήθηκαν από όταν ξεκίνησε η δημοσιονομική κρίση. Το 2009 είχε μόλις 4,6% και ήταν το τελευταίο κόμμα που κατόρθωσε να περάσει το όριο του 3% για να μπει στη Βουλή, πίσω από το ΛΑΟΣ και το ΚΚΕ.
Οι δημοσκοπήσεις του δίνουν σήμερα, μια διαφορά από 2,5%  έως και 7% από τη ΝΔ, ενώ -ανάλογα με το αποτέλεσμα της κατανομής των αδιάθετων- ακόμη και με ποσοστό κάτω του 40%, μπορεί να κατακτήσει και αυτοδυναμία.
Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του ΣΥΡΙΖΑ σ αυτές τις εκλογές.
Με εξαίρεση τη μικρή συγκυβέρνηση με τη ΝΔ το '89 ο ΣΥΡΙΖΑ (τότε ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ) δεν έχει συμμετάσχει στην Κυβέρνηση και θεωρείται (σε μετρήσεις) λιγότερο «διαφθαρμένο» κόμμα από τα άλλα.
Η κρίση και τα μέτρα έχουν κουράσει την κοινωνία. Η αγωνία με κάθε επίσκεψη της τρόικας για νέα μέτρα, η πίεση από την Ευρώπη και το ΔΝΤ, έχει προκαλέσει εξαντληση στον κόσμο που θέλει να ελπίζει ότι μετά από τόσες θυσίες, κάτι θα αλλάξει προς το καλύτερο. Και ο ΣΥΡΙΖΑ, του το υπόσχεται.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει, αν κερδίσει τις εκλογές, σε μια περίοδο που τα σκληρά μέτρα δείχνουν να βρίσκονται προς το τέλος και τους δείκτες της οικονομίας να  βελτιώνονται.  Θεωρητικά θα του είναι εύκολο μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να αρχίσει τις παροχές και να υπόσχεται καλύτερες μέρες.
Το επιχείρημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσει μια πολιτική που θα μας οδηγήσει εκτός Ε.Ε. δεν έχει την ίδια δυναμική, όπως στις τελευταίες εκλογές και αυτό όχι τόσο γιατί άλλαξε ρητορική ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επειδή – σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις – η κοινωνία δεν πιστεύει, ανεξάρτητα από τις δηλώσεις στελεχών του, ότι θα φθάσει στα άκρα τις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους.
Τέλος, στα θετικά για το ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η ηγεσία της Ε.Ε. (και κυρίως η Γερμανία) βάλλεται από πολλούς για την εμμονή της στη σκληρή δημοσιονομική πολιτική (βλέπε σημερινό Spiegel). Η κριτική δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά γενικά την Ευρώπη. Η ελάχιστη απόκλιση από αυτή την πολιτική θα δημιουργήσει ευνοϊκές προϋποθέσεις στο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των διαπραγματεύσεων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει και αρνητικά,
γι αυτό άλλωστε, παρά τη μεγάλη δυσαρέσκεια του κόσμου δεν ανεβαίνει σημαντικά στα ποσοστά.
Η πολυγλωσσία που παρουσιάζουν τα στελέχη του προκαλεί σύγχυση. συνέχεια εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.