Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Ίδρυμα Παλλάδιο και ΕΟΤ Γερμανίας: Μια πετυχημένη "διαφορετική" εκδήλωση στο Μόναχο

Σε αίθουσα του Βαυαρικού Υπουργείου Παιδείας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη η εκδήλωση / βράβευση των Γερμανών μαθητών ουμανιστικών σχολείων της Βαυαρίας που συμμετείχαν στο διαγωνισμό που διοργάνωσαν από κοινού το Ίδρυμα "Παλλάδιον" και ο ΕΟΤ Γερμανίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας της Βαυαρίας.

Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος <<Ελλάδα τότε και σήμερα>> που διοργανώνει το Παλλάδιο με το Υπουργείο Παιδείας και έτυχε μεγάλης αποδοχής με την παρουσία αξιωματούχων του Βαυαρικού  Υπουργείου Παιδείας,
Γερμανών εκπαιδευτικών που διδάσκουν αρχαία ελληνικά, της Γενικής Προξένου της Ελλάδας στο Μόναχο, του συντονιστή εκπαίδευσης, Ελλήνων εκπαιδευτικών, του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Μονάχου, του καθηγητή της Θεολογικής σχολής του Πανεπιστημίου του Μονάχου, Α. Βλέτση, προέδρων ελληνικών συλλόγων στο Μόναχο.

Η Πρόεδρος του Ιδρύματος"Παλλάδιο", Δρ Βασιλεία Τριάρχη αναφέρθηκε στο συνολικό πρόγραμμα <<Ελλάδα τότε και σήμερα>> παρουσιάζοντας το σχεδιασμό και τις στοχευμένες δράσεις, όπως και τους στόχους του πετυχημένου αυτού προγράμματος, ενώ ευχαρίστησε το Γερμανικό Βαυαρικό Υπουργείο για τη στήριξη του εγχειρήματος και τον ΕΟΤ που ανέλαβε τη υποστήριξη του διαγωνισμού.
Σημειώνουμε ότι είχε προηγηθεί το εκπαιδευτικό ταξίδι 20 Βαυαρών εκπαιδευτικών που διδάσκουν αρχαία ελληνικά στην Ελλάδα, το οποίο διοργάνωσε το "Παλλάδιο" με το Υπουργείο Παιδείας .

Η Διευθύντρια του ΕΟΤ Γερμανίας, Ευτυχία-Χριστίνα ΑΪβαλιώτου, συνεχάρη τους μαθητές που συμμετείχαν στο διαγωνισμό και τόνισε ότι για τον ΕΟΤ η συμμετοχή και στήριξη σε αυτόν, δεν αποτελεί απλά μια δράση αλλά ένα πρόγραμμα που σχεδιάζει να καθιερωθεί, το οποίο δεν αποσκοπεί μόνο στην ενίσχυση της πολύχρονης ελληνο- βαυαρικής φιλίας αλλά και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνύπαρξης των λαών.  Τελειώνοντας υπογράμμισε ότι καμία οικονομική κρίση, καμία πιστωτική αγορά δεν μπορεί να εμποδίσει την ειρηνική συνύπαρξη των λαών.
Η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας μίλησε στους μαθητές και τους ευχήθηκε καλό ταξίδι στη χώρα μέσα από το ποίημα "Ιθάκη" του Καβάφη.
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας, Kussl, μίλησε και αυτός για τις καλές σχέσεις Ελλάδας Γερμανίας που δεν πρέπει να εμποδιστούν από τις όποιες ακραίες φωνές που ακούστηκαν στο παρελθόν.
Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν τα 5 καλύτερα έργα των μαθητών. Οι πρώτοι δυο νικητές κέρδισαν ένα ταξίδι και διαμονή στην Ελλάδα,  που πρόσφερε ο ΕΟΤ Γερμανίας, ενώ και στους υπόλοιπους  3 μαθητές δόθηκαν δώρα μεταξύ των οποίων και το μεταφρασμένο στο γερμανικά "Ζωή εν τάφω"
Τα πρώτα δυο έργα που διακρίθηκαν  ήταν εντυπωσιακά. Στη δεύτερη θέση, η μαθήτρια είχε φτιάξει από μόνη της ένα φιλμάκι για την ελληνική δημοκρατία ανά τους αιώνες, κερδίζοντας το έντονο χειροκρότημα με το κλείσιμο του φιλμ που καλούσε τους Γερμανούς συμπατριώτες της να στηρίξουν την Ελλάδα, ως υποχρέωση απέναντι στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία. Ο μαθητής που αναδείχθηκε στην πρώτη θέση δημιούργησε ένα παιχνίδι με το όνομα "Πορεία", το οποίο αποτυπώνει τη διαδρομή προς την Ελλάδα, με πολλές ερωτήσεις, οι οποίες στη διάρκεια της πορείας πρέπει να απαντηθούν από τους παίκτες. Μέσα από τις ερωτήσεις αναδεικνύεται ότι όποιος  θέλει να φθάσει στην Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει τη χώρα.
Οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση χειροκρότησαν έντονα τους μαθητές, όπως και τις δυο νεαρές κοπέλες που κάλυψαν το μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια του Χατζιδάκι.
Το συμπέρασμα για όλους ήταν πως αυτή αποτέλεσε μια πράγματι "διαφορετική" και πολύ πετυχημένη εκδήλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.