Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

«Ο πραγματικός κίνδυνος για την ανθρωπότητα δεν είναι τα όπλα αλλά οι 20.000 οικονομικοί manager σε δυο πόλεις – στο Λονδίνο και στην Νέα Υόρκη»

Μάθημα δημοκρατίας από τον Ηelmut Schmidt στη διάσκεψη του ΝΑΤΟ στο Μόναχο



Της συντακτικής επιτροπής του Δορυφόρου


Ήταν η 50η διάσκεψη για την παγκόσμια ασφάλεια που διοργανώνει κάθε χρόνο το ΝΑΤΟ στο Μόναχο.

Σε ένα από τα πάνελ είχαν κληθεί προσωπικότητες της πολιτικής που την προηγούμενη 50ετία διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο και συγκεκριμένα οι Hemut Shmidt (πρώην καγκελάριος), o Valery Giskard d Estaing (πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας), Henry Kissinger (πρώην Υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ), Egon Bahr (πρώην Υπουργός της Γερμανίας επί Willy Brand).

To θέμα του πάνελ αφορούσε την κριτική ανάλυση για τα 50 χρόνια που πέρασαν. Ο πρώην καγκελάριος όμως, δήλωσε ότι δεν τον ενδιαφέρει το θέμα των προηγούμενων 50 χρόνων αλλά των επόμενων. Οι συνομιλητές του δεν συμμερίστηκαν την θέση του, αλλά εκείνος επέμεινε αδιαφορώντας για οτιδήποτε άλλο. "Το 2050 θα ζουν 9 δισ άνθρωποι στη γη. Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει  σε πολλά προβλήματα στις μεγαλουπόλεις και γενικότερα στην ασφάλεια. Με αυτό το θέμα δεν ασχολήθηκε η διάσκεψη και αυτό δεν είναι σωστό", υποστήριξε.

Όταν ρωτήθηκε από το δημοσιογράφο της DIE ZEIT αν θα υπάρχει σε 10 χρόνια το ΝΑΤΟ απάντησε στην ίδια γραμμή: ,, μ αφήνει αδιάφορα αν θα υπάρχει το ΝΑΤΟ σε 10 χρόνια. Υπάρχουν πιο σοβαρά θέματα. Αν η ΕΕ συνεχίσει όπως την τελευταία δεκαετία, τότε μπορεί να υπάρχει το ΝΑΤΟ αλλά όχι η ΕΕ. Μετά αποτραβήχτηκε από τη συζήτηση αφού δήλωσε ότι ,,είμαστε πίσω από την εποχή αν διαφωνούμε για το μέλλον του ΝΑΤΟ.."

Για το τέλος, όμως, κράτησε το σημαντικότερο : "Ο πραγματικός κίνδυνος για την ανθρωπότητα δεν είναι τα όπλα αλλά οι 20.000 οικονομικοί manager σε δυο πόλεις – στο Λονδίνο και στην Νέα Υόρκη. Η δύναμη αυτών έχει οδηγήσει εκατομμύρια ανθρώπους στην φτώχεια και εμείς το αφήσαμε αυτό να γίνει" δήλωσε ο πρώην καγκελάριος ασκώντας κριτική στις ηγεσίες της ΕΕ. Και συνέχισε "αντί να συζητάμε για το που πρέπει σε παγκόσμιο επίπεδο να κάνουμε στρατιωτικές επεμβάσεις, ας γίνουμε πιο μετριοπαθείς και συγκρατημένοι ως Ευρωπαίοι και ας ασχοληθούμε με τα δικά μας θέματα. Τότε ίσως έχουμε και περισσότερη επιτυχία".
Μπορεί Hemut Shmidt να έχει αποτραβηχτεί από την ενεργό πολιτική,  ο λόγος του όμως, εξακολουθεί να είναι αιχμηρός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.