Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Οι εκλογές στη Βαυαρία προκαλούν άγχος στην Μέρκελ





Σχόλιο της συντακτικής επιτροπής

Με μια πρώτη ανάγνωση τα εκλογικά αποτελέσματα της τελευταίας Κυριακής στο κρατίδιο της Βαυαρίας δείχνουν ότι θα μπορούσαν να αποτελούν τον προπομπό της νίκης της CDU στις ομοσπονδιακές εκλογές, αλλάπαρόλα αυτά, το ποσοστό των φιλελευθέρων προκαλεί πονοκέφαλο στο στρατηγείο της CDU.

Η ελεύθερη πτώση του FDP (- 4,7%) στη Βαυαρία ενισχύει την γενικότερη εικόνα του κόμματος σε παγγερμανικό επίπεδο και θέτει άμεσα τον κίνδυνο να μείνει αυτό το κόμμα της σημερινής κυβέρνησης συνεργασίας εκτός κοινοβουλίου. Εκτός και αν…. Το "αν" φοβάται το επιτελείο της CDU. Η δυνατότητα που παρέχει το εκλογικό σύστημα με τις δυο ψήφους (μια στον υποψήφιο και μια στο κόμμα) δίνει τη ευχέρεια της επιλογής χωρίς ωστόσο να δίνει την αίσθηση ότι ο ψηφοφόρος δεν ψηφίζει το κόμμα της πρώτης του επιλογής . Η εντύπωση ότι το FDP θα μείνει εκτός Βουλής υπάρχει πιθανότητα να οδηγήσει πολλούς ψηφοφόρους στο να ρίξουν την δεύτερη ψήφο (Zweitstimme) στο κόμμα των φιλελευθέρων, ώστε να το διατηρήσουν στη Βουλή είτε για συναισθηματικούς λόγους, είτε γιατί δεν θέλουν μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό.

Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας κίνησης των κεντροδεξιών ψηφοφόρων θα ήταν η μείωση της δύναμης της CDU. Και στην εκδοχή αυτή, επικεντρώνεται ο φόβος της Μέρκελ για αυτή την κρίσιμη βδομάδα αναμέτρησης.

Και αν από μόνο του το στοιχείο αυτό δεν θα θεωρούνταν ικανό να βλάψει, αφού οι δημοσκοπήσεις δίνουν μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε CDU και SPD (μέχρι και 16%), τις τελευταίες βδομάδες παρατηρήθηκε μείωση της διαφοράς (13%) με τάσεις και για ακόμη μεγαλύτερη σύγκλιση της ψαλλίδας.

Η Μέρκελ επέλεξε έναν προεκλογικό αγώνα χωρίς θεματολογία και περιεχόμενο. Δεν είναι τυχαίο ότι από τα κυρίαρχα θέματα της προεκλογικής αντιπαράθεσης ήταν τα διόδια για τα φορτηγά. 
Στηρίχτηκε στη δική της προσωπικότητα και στην αίσθηση ότι η Γερμανία βαδίζει στον <<καλό δρόμο>>. 
Ίσως, η πολιτική αυτή να αποδειχτεί μπούμερανγκ για την σιδηρά κυρία. Κυριακή κοντή γιορτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.