Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Την Κυριακή οι εκλογές για τη νέα κυβέρνηση στη Βαυαρία


 
Σχόλιο της συντακτικής επιτροπής
 
 
 
 
Την Κυριακή, μια βδομάδα πριν τις εθνικές, θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης της Βαυαρίας. Σε αντίθεση με την κυβέρνηση της Έσσης, οι Βαυαροί δεν όρισαν τις εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου, που θα διενεργηθούν οι ομοσπονδιακές εκλογές, γιατί φοβήθηκαν ότι θα έδιναν τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί ως ψήφος διαμαρτυρίας.

Στο πλουσιότερο και πιο ανεπτυγμένο οικονομικά κρατίδιο της Γερμανίας, οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν να μπορεί να αλλάξει κάτι το σημαντικό. Μάλλον δεν χρειάζονταν να γίνονται καν δημοσκοπήσεις.
Δεν είναι μόνο η ισχυρή παράδοση,  που θέλει την CSU, αδιαμφισβήτητο, πρώτο κόμμα και με διαφορά, ιδιαίτερα από το 1970, με απόλυτη πλειοψηφία, πάνω από το 50%.
Είναι και τα αποτελέσματα της τελευταίας εκλογικής αναμέτρησης πριν 5 χρόνια, όπου το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών ενώ έχασε 17,3% σε σχέση με τις εκλογές του 2003, ο κερδισμένος δεν μπόρεσε να είναι η SPD, η οποία στην ίδια αναμέτρηση έφθασε στο δικό της, ιστορικά, χαμηλότερο ποσοστό (μόλις 18,6%).

Στις δημοσκοπήσεις το κόμμα της CSU έχει 46-48%, η SPD εμφανίζεται με ποσοστά από 18% - 21%, οι Ελεύθεροι Εκλογείς 7-8% (έχουν δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσουν CSU) οι Φιλελεύθεροι 3-5%, οι Πράσινοι 10%-13% και οι Αριστεροί σταθερά στο 3%.

Το γεγονός ότι η SPD έβαλε υποψήφιο Πρωθυπουργό των επί 20ετίας, κατά κοινή ομολογία, πετυχημένο Δήμαρχο του Μονάχουμ ο οποίος εκλεγόταν με ποσοστά πάνω από 60%, δεν φαίνεται να άλλαξε την εικόνα και την πολιτική συμπεριφορά των πολιτών στην περιφέρεια του κρατιδίου. Έτσι, αν όλα κυλήσουν «ομαλά» την Κυριακή, θα έχουμε μια ακόμη φορά Κυβέρνηση της CSU με ποσοστό κοντά στο 50%, και ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του FDP θα υπάρχει κυβέρνηση της CSU.

Αστάθμητοι παράγοντες ; Σίγουρα υφίστανται, με κυριότερο ότι οι ομοσπονδιακές εκλογές θα διενεργηθούν μια εβδομάδα μετά. Δηλαδή, αν συντηρητικοί ψηφοφόροι δεν παν στην κάλπη με σκοπό να τιμωρήσουν το κόμμα στο οποίο καταλογίζουν ουκ ολίγα σκάνδαλα και να κάνουν το <<καθήκον>> τους την Κυριακή των ομοσπονδιακών εκλογών. Παράλληλα, υφίσταται και ο κίνδυνος της αποχής, λόγω της σιγουριάς της νίκης. Αλλά και οι δυο περιπτώσεις είναι περισσότερο ευχές για τους σοσιαλδημοκράτες παρά προβλέψεις με πιθανότητες.

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι μιλάμε για την Freistaat Bayern.

H CSU κατόρθωσε με πρωτεργάτη τον Franz-Josef Straus να θεωρεί ο κάθε Βαυαρός ως δικό του κόμμα το CSU (το οποίο ως γνωστό κατεβαίνει μόνο στο κρατίδιο της Βαυαρίας όπου δεν κατεβάζει υποψήφιους το μεγάλο CDU). Επίσης, δεν είναι ήσσονος σημασίας ότι η Βαυαρία έρχεται σε όλους τους στατιστικούς δείκτες στην πρώτη, και σε ελάχιστες περιπτώσεις, στη δεύτερη θέση (ανάπτυξη, ανεργία, εγκληματικότητα, υποδομές κλπ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.